מטרתו של תקציב הוא לשמש לקביעה של יעדים כלכליים של הבית. לבדיקה של הוצאות מול הכנסות מידי חודש. המונח של בניית תקציב נשמע לא מונח מוכר בטח לא כזה שהתעסקת איתו אף אחד לא לימד אתכם לעשות זאת. ומסתבר בפעולה חשובה מאוד שמשנה הרגלים רבים ומאפרת נוחות מרבית וביטחון כלכלי.
בבנייה של תקציב יש ארבעה שלבים. כמו בכל פעולה שמיועדת למטרה, מתקדמים למטרה שלב אחר שלב. להלן פירוט השלבים בבניה של תקציב.
על מנת שנצליח להשיג את המטרות אנחנו זקוקים להציב אותן מולנו. כשאנחנו מודעים למטרה זה כבר צעד ראשון חשוב. ההתנהלות שלנו בחיינו מעמידה את העניין הפיננסי לרוב מול עיננו ולעיתים כשההתנהלות גדולה ויש הרבה מיקוד בשוטף של היום יום.
אנחנו זונחים את החלומות והדברים החשובים לנו ובעיקר את המטרות שלנו. לכן עלינו להגדיר מראש את סדרי העדיפויות של כל המשפחה, מה שיכול לסייע לנו מאוד כבסיס לבנייה של התקציב. פרטו את ההכנסות וההוצאות שלכם, בדקו את הפערים, החליטו על מה את מתכוונים לצמצמם, תכתבו את הקשיים שלכם שדורשים הצטמצמות בהוצאה. היכן שניתן לצמצם מבחינתכם, תנקבו בסכום החדש שהוא הסכום שבו תאלצו מעתה לעמוד בו.
תרשמו תקציב מסודר לכל סעיף שאתם בוחרים שמאפשר לכם את הצמצום בהוצאות ותרשמו מעין עמודה בטופס ההוצאות וההכנסות שאותם סיכמתם. תבדקו גם את החלוקה של עמודת ההוצאות –הוצאות קבועות והוצאות של תקופה מסויימת והוצאות שוטפות.
כעת בדקו אם הצלחתם לאזן שההוצאות לא עולות על ההכנסות.
אם עדיין לא הגעתם לאיזון המבוקש תחזרו על השלבים שוב. בשלב הראשון צריך לצמצם את הגירעון של החודש באופן משמעותי ורק לאחר כמה חודשים לבנות תקציב מחודש. תקציב כזה שיאפשר לסגור את הגירעון וגם יצליח להשאיר סכום כסף שילך לחובות או אפילו לחסכונות. חשוב לזכור שככל שהתקציב הסופי ייקבע מהר, כך גם התהליך יתקדם טוב יותר.
בהצלחה!